Home / Blog / Presenteren in een modern jasje!

 

presentatie tekeningMet de toenemende concurrentie tussen werknemers is het tegenwoordig van levensbelang om jezelf en jouw visie op overtuigende manier te kunnen presenteren. De afgelopen jaren liggen steeds meer nieuwe presenteertechnieken binnen handbereik, maar nog te vaak nemen we deel aan conferenties waar we in slaap vallen door een overdosis aan PowerPoint presentaties, in het Engels goed omschreven met de uitdrukking “death by Powerpoint”.

Veel beschikbare technologieën worden ook vaak op ineffectieve wijze ingezet. Neem bijvoorbeeld Prezi, een technologie dat het in en uitzoomen in je presentatie mogelijk maakt en templates levert die passen bij veelvoorkomende scenario’s en dilemma’s op de werkvloer. Hoewel het potentieel van deze nieuwe manier van presenteren enorm is, zijn er veelvoorkomende voorbeelden van presentaties die je letterlijk ‘duizelig maken’. Het is dus belangrijk dat je even de tijd neemt om de richtlijnen voor een goede Prezi-presentatie tot je te nemen! Er zijn online goede tips en voorbeelden van de mogelijkheden te vinden.

Een andere opkomende vorm van presenteren laat juist het gebruik van technologische hulpmiddelen achterwege; met eenvoudige tekeningen worden ideeën en oplossingen visueel neergezet. Je hoeft hier geen kunstenaar voor te zijn. Zolang je in staat bent simpele pijlen, cirkels, vierkanten en mensjes te tekenen, zou dit wel eens de manier kunnen zijn om tijdens een sollicitatie of beoordelingsgesprek te visualiseren wat jij dat bedrijf te bieden hebt. Bij een gesprek kan dit gemakkelijk met pen en papier, bij een presentatie kan je beter een whiteboard gebruiken.

Wanneer je deze methodes eenmaal beheerst kan je een presentatie maken waarin je jezelf goed neerzet en hiernaar refereert op bijvoorbeeld je LinkedIn pagina. Houdt er wel rekening mee dat je nog de meest gelikte presentatie kan hebben voorbereid, maar je de basis en inhoud vooral niet moet vergeten;

  1. Ken je publiek en de gewenste toon van je presentatie.
  2. Pas je kleding aan naar het publiek waar je voor spreekt.
  3. Let op je lichaamstaal en snelheid van spreken.
  4. Oefen je presentatie en let erop dat je niet onder of over de gestipuleerde tijd gaat.
  5. Verdiep je nog even in handige gesprektips.