Home / Blog / Lichtpuntjes op de arbeidsmarkt in 2014

 
Banen

via: mt.nl

Al een aantal jaren neemt de werkloosheid in Nederland toe. In 2014 wordt voor het eerst weer een langzaam herstel van de economie voorspelt, maar de werkloosheid blijft nog oplopen. In de Verenigde Staten neemt de werkloosheid daarentegen al een paar jaar af. De crisis begon daar eerder dan in Europa en is ook eerder weer voorbij. Als de arbeidsmarkt in Europa de VS volgt, dan is er licht aan het einde van de tunnel. Zo kunnen we het jaar beginnen met nog een aantal lichtpuntjes voor starters en diegene die een (nieuwe) baan zoeken.

De eerste positieve berichten komen uit de uitzendbranche. Het aantal bijbanen voor studenten steeg in 2013 voor het eerst weer flink. Dit blijkt uit de gegevens van StudentenWerk. Het uitzendbureau voor studenten hielp in 2013 30.000 studenten aan een baan, in 2012 waren dat er nog 20.000. Ook de rest van de uitzendbranche begint weer aan te trekken.Vanaf halverwege vorig jaar nam het aantal gewerkte uren steeds langzamer af en in de laatste weken van 2013 steeg zelfs het aantal uitzenduren. In 2014 gaan ook weer veel  babyboomers met pensioen. Iedereen die 65 jaar en 2 maanden is mag in Nederland in 2014 stoppen met werken. De veertigers kunnen de senior-posities overnemen en zo komen er weer banen voor starters op de arbeidsmarkt.

Een baan vind je ook in 2014 weer het snelst via je netwerk. Wil een organisatie je eenmaal aannemen, dan hoef je niet zomaar alle voorwaarden te accepteren. Meer ruimte op de arbeidsmarkt betekent vaak ook dat er meer ruimte is voor onderhandelingen over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.